Het ontstaan van een verenigingsgebouw heeft zijn oorsprong in 1928 als Vrouwe Pauline van Weel komt te overlijden. Deze gefortuneerde en maatschappelijk zeer betrokken dame laat o.a. zo’n 50.000 gulden na voor de bouw van een kleuterschool. De school koste destijds zo’n 5.000 gulden, van de rente van het restant moest het personeel worden betaald.
Nadat het kleuteronderwijs een zaak voor het rijk was geworden, werd aan de erfgenamen een verzoek gedaan voor gedeeltelijke dekking van de Stichtingskosten voor het verenigingsgebouw. Met het jawoord van de erfgenamen in 1958 kon de knoop worden doorgehakt en was de bouw van het eerste verenigingsgebouw een feit. In december 1958 kon het oude verenigingsgebouw in gebruik worden genomen. Dat was voor die tijd een prima en functioneel gebouw, maar in de loop der tijd werden de eisen van de gebruikers anders.
Het huidige verenigingsgebouw aan de Kaaidijk ziet het daglicht in 1999 en wordt feestelijk geopend met o.a. het onthullen van een viertal wandschilderingen. Dit zijn afbeeldingen van typisch Herkingense taferelen zoals de molen, het oude gemeentehuis, de ingang van het haventerrein en de beroemde Visbank die tijdens een nacht via een muurprojectie in Delftsblauw op de muur zijn geschilderd.
In het gebouw van Ons Huis, officieel stichting verenigingsgebouw Ons Huis geheten, worden verschillende activiteiten en bijeenkomsten gehouden. Van condoleances en (kinder)verjaardagen tot creatieve workshops, bingo-avonden en babyshowers, alles is mogelijk.
In 2024 is Ons Huis grootscheeps verbouwd, de foyer is flink vergroot waardoor het nu als zelfstandige ruimte prima te huur is voor gezelschappen tot 20 mensen. Ook is de keuken compleet vernieuwd en van alle gemakken voorzien en is het gebouw verduurzaamd met onder meer een warmtepomp, ledverlichting en zonnepanelen. Kortom: klaar voor de toekomst.