Geschiedenis

Het ontstaan van een verenigingsgebouw heeft zijn oorsprong in 1928 als Vrouwe Pauline van Weel komt te overlijden. Deze gefortuneerde en maatschappelijk zeer betrokken dame laat o.a. zo’n 50.000 gulden na voor de bouw van een kleuterschool. De school koste destijds zo’n 5.000 gulden, van de rente van het restant moest het personeel worden betaald.

Nadat het kleuteronderwijs een zaak voor het rijk was geworden, werd aan de erfgenamen een verzoek gedaan voor gedeeltelijke dekking van de Stichtingskosten voor het verenigingsgebouw. Met het jawoord van de erfgenamen in 1958 kon de knoop worden doorgehakt en was de bouw van het eerste verenigingsgebouw een feit. In december 1958 kon het oude verenigingsgebouw in gebruik worden genomen. Dat was voor die tijd een prima en functioneel gebouw, maar in de loop der tijd werden de eisen van de gebruikers anders.

Het huidige verenigingsgebouw ziet het daglicht in 1999 en wordt feestelijk geopend met o.a. het onthullen van een viertal wandschilderingen. Dit zijn afbeeldingen van typisch Herkingense taferelen zoals de molen, het oude gemeentehuis, de ingang van het haventerrein en de beroemde Visbank die tijdens een nacht via een muurprojectie in Delftsblauw op de muur zijn geschilderd.

In het gebouw van Ons Huis, officieel stichting verenigingsgebouw Ons Huis geheten, worden voornamelijk activiteiten gehouden door de vele vrijwilligersverenigingen plaats die Herkingen rijk is zoals de Speeltuivereniging en Sportvereniging Animo maar ook EHBO lessen, yoga, schoolgym en condeleance- en begrafenisdiensten vinden er plaats. Natuurlijk kunt u hier ook voor een bruiloft, verjaardag of andere feestelijke gelegenheid of jubileum terecht.