In 1928 komt Vrouwe Pauline van Weel te overlijden. Deze gefortuneerde en maatschappelijk zeer betrokken dame laat o.a. zo’n 50.000 gulden na voor de bouw van een kleuterschool. De school koste destijd zo’n 5.000 gulden, van de rente van het restant moest het personeel worden betaald.

Nadat het kleuteronderwijs een zaak voor het rijk was geworden werd aan de erfgenamen een verzoek gedaan voor gedeeltelijke dekking van de Stichtingskosten voor het verenigingsgebouw. Met het jawoord van de erfgenamen in 1958 kon de knoop worden doorgehakt en was de bouw van het eerste verenigingsgebouw een feit. In december 1958 kon het oude verenigingsgebouw in gebruik worden genomen. Dat was voor die tijd een prima en functioneel gebouw, maar in de loop der tijd werden de eisenvan de gebruikers anders.

Het huidige verenigingsgebouw ziet het daglicht in 1999 en wordt feestelijk geopend met oa het onthullen van een viertal wandschilderingen.Afbeeldingen van typisch Herkingense taferelen zoals de molen, het oude gemeentehuis, de ingang van het haventerrein en de beroemde visbank zijn in een nacht via een muurprojectie in Delftsblauw op de muur geschilderd.

Tegenwoordig worden de praktisch zaken in Ons Huis beheerd door Yvonne Mol. Zij is voor een aantal uren in de week in dienst van het stichtingsbestuur, wat al vele jaren bestaat uit dezelfde 5 vrijwilligers. Beheerder Yvonne Mol is zelf inmiddels 10 jaar woonachtig in Herkingen. De van oorsprong Rotterdamse is wel al een hele behoorlijke tijd woonachtig op het eiland, in haar voormalige woonplaats Middelharnis was ze ook al zo’n 30 jaar werkzaam in het Diekhuus aldaar.

In het gebouw van Ons Huis, officieel stichting verenigingsgebouw Ons Huis geheten, vinden voornamelijk activiteiten van de vele vrijwilligersverenigingen plaats die Herkingen rijk is.
Vergaderingen, Gymnastiek van Animo, EHBO lessen, Yoga, maar ook schoolgym en condoleancediensten vinden er geregeld plaats. Ook voor een bruiloft verjaardag of andere feestelijke gelegenheid kunt u hier terecht.